Wat u moet weten over de Deep Plane Facelift

Prof. dr. Berend van der Lei van Prof. Aesthetics in Haren bij Groningen: De deep plane facelift is echt hot geworden sinds foto’s van cliënten voor en na een operatie “worldwide viral“ gaan over het internet, met name via Instagram. Indrukwekkend mooie resultaten kunnen worden bereikt met de deep plane facelift die ook nog eens een heel natuurlijk aspect geeft. Dr Jacono uit de Verenigde Staten en dr Bryan Mendelson (met wie ik het voorecht heb om samen te werken aan onderzoek in het gelaat) uit Australië zijn wereldberoemde plastisch chirurgen die bekend zijn geworden met deze techniek en die deze techniek op de kaart hebben gezet.

Ik, prof. dr. Berend van der Lei, gebruik deze techniek ook, en het resultaat wat ik daar mee bereik is ongeëvenaard mooi en natuurlijk.

De anatomie van het gelaat

Het gelaat bestaat uit vijf verschillende lagen, waarbij elke laag een eigen rol heeft. De huid en spieren van het gelaat zijn door middel van ligamenten (speciale anker-verbindingen) aan het skelet verankerd.

De vijf lagen van het gelaat zijn:

De 5 lagen van het gezicht
Mendelson BC, Aesthetic Plast Surg. 2008 Mar;32(2):185-95.
  1. De eerste laag bestaat uit huid en het onderhuids vetweefsel dat voor een stevige afdichting zorgt van de onderliggende structuren.
  2. De tweede laag is een isolerende vetlaag, die bloedvaten bevat om de huid van bloed te voorzien.
  3. De derde laag is de zogenaamde SMAS-laag, een fibreuze structuur met het platysma, een spierlaag, die gezichtsbeweging mogelijk maakt, zoals glimlachen.
  4. De vierde laag is de zogenaamde space ruimte of vrije ruimte waarin de ligamenten zitten die de overliggende lagen op hun plaats houden.
  5. De vijfde laag is het botvlies, een zeer sterke onrekbare laag, die het bot bedekt

Met het ouder worden gaan de huid en de onderliggende twee lagen uitzakken tussen de ligamenten in; de huid blijft strak over de ligamenten strak tegen het gezicht aan liggen, maar ertussen over de over de vrije spaces/gezichtsruimtes los en slap. Dit zorgt voor de typische veroudering van het gelaat met dieper neus mondhoek plooien, de hamsterwangen (jowls) etc.

In welke gezichtslagen kunnen facelifts worden uitgevoerd?

Een facelift kan in verschillende lagen worden uitgevoerd; onder de huid, onder de subcutis, onder de SMAS en onder het botvlies. De meeste facelifts zijn S-lifts, MACS-lifts of SMAS-plicaties, waarbij de operatie vlak vooral in de tweede laag plaats vindt. De SMAS-laag wordt dan niet losgemaakt van de ligamenten aan het botskelet, waardoor laag één, twee en drie slechts beperkt worden strakgetrokken/gelift, aangezien de ligamenten nog intact zijn.

Voordelen van een Deep Plane facelift

De Deep Plane facelift vindt plaats in laag vier, waar zich ook de ligamenten bevinden; dit heeft grote voordelen: omdat de ligamenten worden losgemaakt, kan de SMAS-laag veel beter en onder minder spanning worden gelift. Dit leidt tot meer huid weg name en toch minder spanning op de huid waardoor er een veel beter en natuurlijker lift resultaat ontstaat. Bovendien, omdat de deep plane facelift plaatsvindt in de vrije spaces/gezichtsruimte laag (4), die veel minder bloedvaten heeft, ontstaat er minder bloeduitstorting.

Voor wie is een Deep Plane facelift geschikt?

De deep plane facelift is geschikt voor iedereen en vooral voor hen die op zoek zijn naar de beste en meest duurzame natuurlijke resultaat van een facelift: herstel van kaak-, nek- en/of halslijn.

Is de Deep Plane facelift effectiever dan andere facelifts?

De Deep Plane facelift is inderdaad effectiever dan de meeste andere facelift technieken. Dit komt vooral doordat de ingreep verricht wordt in de vrije spaces/gezichtsruimte laag met daarin ligamenten (laag 4) van het gelaat die losgemaakt worden. Dit leidt tot een veel natuurlijker resultaat en niet tot een duidelijk zichtbaar onnatuurlijk strakgetrokken gezicht. Na een Deep Plane facelift ziet je er veel beter en meestal 10 jaar jonger uit.

Is de Deep Plane facelift een heel zware ingreep vergeleken met andere facelifts?

Enerzijds wel, anderzijds niet.

Enerzijds dus wel omdat de Deep Plane facelift technisch gezien een veel moeilijker operatie is dan de meeste andere typen facelifts, zoals de S-lift of de MACS lift, en dat vereist uitgebreid specifieke vaardigheden en expertise van de plastisch chirurg. Prof dr Berend van der lei heeft zich deze techniek eigen gemaakt en er veel ervaring mee. Wereldwijd zijn er maar een beperkt aantal specialisten die de Deep Plane facelift goed uitvoeren.

Anderzijds niet vanuit het perspectief van de patiënt. De hersteltijd na een Deep Plane facelift is kort. De ingreep kan zowel onder narcose maar ook onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De cliënt heeft vaak minder last van blauwe plekken en minder spanning op de huid, zodat littekens beter genezen.

Is een Deep Plane facelift een riskante facelift en kent deze veel complicaties?

De Deep Plane-procedure is niet riskanter dan andere facelift-technieken en heeft zeker niet meer complicaties: zelfs minder.

Heb je veel pijn na een Deep Plane facelift?

Dat valt reuze mee omdat de ingreep wordt verricht in de vierde laag die vrij beweeglijk is na het losmaken van de ligamenten, waardoor er minder schade ontstaat en daardoor minder pijnlijk is. Wel is er enige pijn van de huid rond het oor: het gebruik van paracetamol voor een paar dagen is meestal voldoende als pijnstilling.

Hoe lang is het herstel van een Deep Plane facelift?

De Deep Plane facelift heeft een hersteltijd vergelijkbaar met andere facelifts. De meeste patiënten kunnen binnen twee weken weer aan het werk en hun sociale activiteiten hervatten. Na drie tot vier weken krijgt u opmerkingen over hoe goed uitgerust en jong u eruitziet en kunt u zich alweer vrijelijk sociaal bewegen.

Kan een Deep Plane facelift uitgevoerd worden als ik in het verleden ook al eens een facelift heb gehad?

Ja, zeker, de Deep Plane facelift techniek is ideaal voor een tweede ingreep, juist omdat de eerste facelifts meestal is uitgevoerd in de oppervlakkige tweede laag; de diepere vierde laag is dan nog maagdelijk onbehandeld. Dat maakt dat de Deep Plane facelift eigenlijk de eerste keuze techniek als tweede facelift.

Waarom is een Deep Plane facelift duurder dan de meeste andere facelifts?

Een Deep-Plane-techniek vereist zeer gespecialiseerde expertise en ervaring en dat is waar u voor betaalt: voor de jarenlange ervaring van de plastisch chirurg, die het mogelijk maakt deze beste techniek bij u toe te passen. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele anesthesie maar kan, zoals al eerder gezegd, ook heel goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van botox, filler, ooglidcorrecties tot en met de Deep Plane Facelift) bent u bij Prof. Aesthetics op het hoogste en beste adres. Bel voor een afspraak: 050-879 6007, dagelijks bereikbaar van 8-22 uur. De praktijk bevindt zich aan de Nieuwe Stationsweg 4, te Haren (Groningen) in het Gezondheidsplein, op de 2e etage. Bezoek uitsluitend op afspraak.

Ligamenten van het gezicht

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina