De positieve (wetenschappelijke bewezen) effecten van botox

Prof. dr. Berend van der Lei: De positieve (wetenschappelijke bewezen) effecten van botox: veel meer dan het uitschakelen van rimpels door spieraanspanning

We weten natuurlijk dat botox gebruikt wordt om de rimpels ten gevolge van te veel spieraanspanning te verminderen, zoals de frons of boosheid rimpels of de lachrimpels. Veel mensen denken: ik wil geen botox, geeft een onnatuurlijk bewegingsloos bevroren gezicht.

Dat kan natuurlijk voorkomen bij te veel gebruik, omdat te veel spieractiviteit uitgeschakeld wordt, maar bij juiste toepassing is dat niet zo het geval. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij juist gebruik er geen “bevroren ”gezicht ontstaat en je nog steeds goed je emoties kan uitdrukken via gelaatsexpressie.

Verder is er wetenschappelijk nog iets interessants ontdekt met botox en/of botulinetoxine; zoals we weten beïnvloeden onze emoties onze gelaatsuitdrukking: maar nu blijkt ook omgekeerd dat wanneer we onze gelaatsuitdrukking beïnvloeden (middels het gebruik van botox) ook onze emoties positiever worden.

Dit heet met een moeilijk woord: “emotionele proprioceptie”. Het uitschakelen van de frons/ onze boosheidspier geeft namelijk een aanzienlijke vermindering van depressieve gevoelens en dus een antidepressief effect. De wetenschappelijke achtergrond ervan is al door Darwin 150 jaar geleden gelanceerd in zijn theorie van de zogenaamde ‘facial feedback’.

Een voorbeeld hoe een behandelschema met botox kan zijn: met nog steeds de mogelijkheid voor natuurlijke expressie. Voor een natuurlijk resultaat kunt u dus uitstekend terecht bij Prof. Aesthetics van Prof.dr. B. van der lei te Haren in het Gezondheidsplan te Haren.

Al met al reden dus om minder negatief te staan tegen over het gebruik van botox; het kan je dus zelfs opvrolijken.

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van botox, fillers, pukkels, moedervlekken, bovenooglidcorrectie tot en met de deep-plane facelift) bent u bij Prof. Aesthetics op het “hoogste” en beste adres; mijn privé praktijk Prof. Dr. Berend van der Lei, aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren, Groningen. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8 tot 22 uur bereikbaar.

Referenties:
1. Foissac R, Benatar MJ Influence of botulinum toxin type A esthetic injections on facial
Expressions. J Cosmet Dermatol. 2021;00:1–6.
2. Brina MF , Durgamc S, Luma A et al. ,OnabotulinumtoxinA for the treatment of major
depressive disorder: a phase 2 randomized, double-blind, placebocontrolled
trial in adult females. International Clin Psychopharmacology 2019; 30, pp 19-2

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina