Wat kun je doen aan de laagstand van wenkbrauwen?

Prof. dr. Berend van der Lei: Waarom ontstaat er in de loop der tijd soms een te lage stand van de wenkbrauwen?
Over de evolutie van de mens en wat aan laagstand van de wenkbrauw te doen is.

Door veroudering van ons lichaam rekt de huid en onderliggend weefsel geleidelijk wat uit, verliest het zijn stevigheid en gaat daardoor wat zakken. Met betrekking tot het voorhoofd en wenkbrauwen speelt dit ook, echter er is wel een specifieke factor, die hierbij een extra rol kan spelen; dat zijn onze fronsspieren!

Foto (simulatie) van de Neanderthaler met forse frons en laagstand van zijn wenkbrauw met hieronder een foto van moderne homo sapiens (man) met zonnebril waarmee fors fronsen wordt voorkomen.

 

De fronsspieren hebben we gekregen vanuit de evolutie als Neanderthaler om, als de zon vel scheen en de wind woei in ons gezicht en we als oermens over het veld liepen, we door het samentrekken van de frons spieren onze wenkbrauw naar beneden kunnen trekken om deze te gebruiken als bescherming van onze ogen tegen die wind en felle zon.

Nu, in de moderne tijd als homo sapiens, hebben we dit frons mechanisme veel minder nodig, we hebben zonnebrillen etc. Maar veel mensen fronsen nog steeds fors bij licht en wind en vanachter de pc (die een feller licht genereert dan men meestal beseft), waardoor na jaren veel fronsen de wenkbrauw uiteindelijk te veel zakt en hinder veroorzaakt. De Neanderthaler had daar niet veel last van want die werd niet veel ouder dan 40-50 jaar.

Wij, echter, worden (gelukkig) veel ouder en daarom kan veel fronsen ons uiteindelijk wel opbreken na 50 jaar: een te lage stand van de wenkbrauwen met daardoor extra overhangende oogleden, de hele dag je voorhoofd moeten optrekken om te compenseren tegen de laagstand van de wenkbrauwen, en er te vermoeid en oud uitzien met opmerkingen vanuit de sociale omgeving.

Schematische weergave waar de prikjes met Botox worden gezet voor de fronsbehandeling.

Een laagstand van de wenkbrauwen door te forse activiteit van uw boosheidsspier (m. corrugator) kan in een vroeger stadium al worden opgelost door een behandeling met botulinetoxine (BOTOX). Hierdoor ontspant zich uw boosheidsspier en gaat de wenkbrauw weer wat hoger staan op een natuurlijke wijze en verdwijnt bovendien uw frons. Soms is dit niet voldoende en moeten we ook nog op een (aanvullende) andere wijze de wenkbrauw extra zien te liften; door het aanbrengen van weer wat volume onder de wenkbrauw met een filler; een zogenaamde volume wenkbrauwlift.

Voeren we toch een bovenooglid correctie uit dan kan ook met een zogenaamde inwendige wenkbrauwlift de wenkbrauw gelift worden. Is de wenkbrauw echt laag, dan kan men overwegen een zogenaamde directe wenkbrauwlift uit te voeren: er wordt huid direct boven de gehele wenkbrauw weggehaald en hierdoor wordt de wenkbrauw over de gehele lengte gelift.

Tekeningen van twee typen directe wenkbrauwlift: I. huid kan worden verwijderd direct boven de wenkbrauw of II. Huid kan worden verwijderd in een rimpel boven de wenkbrauw. In beide gevallen wordt het litteken uiteindelijk nagenoeg onzichtbaar.

Mocht u geen zichtbare littekens willen boven de wenkbrauw en/of is nog meer lift nodig van het voorhoofd en/of de wenkbrauwen dan is een voorhoofdslift waarschijnlijk de beste behandeling.

Professor dokter Berend van der Lei is de specialist op het gebied van het liften van de wenkbrauw en voorhoofdsliften: zijn resultaten en technieken zijn in het verleden al eens gepubliceerd en binnen kort verschijnt in het Internationaal meest bekende toonaangevende tijdschrift voor Plastisch Chirurgen: Plastic and Reconstructive Surgery (1),de lange termijn resultaten van zijn voorhoofdsliften met een follow-up van meer dan 10 jaar (en met effect), inclusief video’s hoe deze voorhoofdsliften moeten worden uitgevoerd.

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van botox, filler, pukkel, moedervlek, bovenooglid correctie tot en met de deep-plane facelift) bent u bij Prof. Aesthetics op het “hoogste” en beste adres; mijn private practice van Prof. Dr. Berend van der Lei aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren, Groningen. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8 tot 22 uur bereikbaar.


Referenties

Huijng M, Van der Lei B. The gullwing mid-forehead lift. Ann Plast Surg 2009.
Huijing MA, van der Palen J, Van der Lei B. Observations of the effect of upper eyelid blepharoplasty on eyebrow position in a consecutive series of patients. J Plast Reconstr Aesthet Surg 67: 1242-1247, 2014.
Gulbitti HA, Stakelbeek C, Van der Lei B. Long-term evaluation of endoscopic – and open forehead lifts: a morphometric analysis. Plast Reconstruct Surg 2022 (in press).

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina