Wat is botuline toxine?

Wat is botuline toxine, vaak gewoon botox genoemd?

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit wat ervoor zorgt dat een spier, nadat deze hiermee is ingespoten, niet meer kan worden aangespannen. Daarom wordt het ook wel een spierontspanner genoemd. Door de werking van botox kunnen rimpels, die ontstaan door voortdurende aanspanning van spieren, worden uitgeschakeld. Voorbeelden van rimpels die behandeld kunnen worden met Botox zijn de fronsrimpels tussen de wenkbrauwen (zie voorbeeld Figuur 1) en de lachrimpels naast de ogen (kraaienpootjes).

Daarnaast wordt botuline toxine ook gebruikt om overmatig zweten onder de oksels tegen te gaan.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor een behandeling met Botox.

Hoe wordt botox gebruikt?

Botox wordt in kleine hoeveelheden met een zeer dun naaldje in de spier gespoten die de rimpel veroorzaakt. Meestal zie je binnen 24 uur effect, na 3 tot 5 dagen is het effect maximaal.

Tegen overmatig zweten onder de oksels wordt Botox net in de diepere laag van de huid gespoten

Hoelang blijft het resultaat behouden?

De werking en daarmee het effect van de botuline toxine houdt zeker drie maanden aan. Daarna is herhaling van de behandeling mogelijk. De werking van Botox tegen overmatig zweten duurt 9 tot 12 maanden.

Is Botox gebruik veilig en zijn er bijwerkingen, risico’s en complicaties?

Botox wordt als een veilig middel gezien, alhoewel de industrie (die Botox produceert) wel in zijn bijsluiter heeft staan dat er heel misschien een relatie zou kunnen zijn in zeer zeldzame gevallen met het later ontstaan van spierverlammingziekten: daarom wordt geadviseerd botox niet te gebruiken bij patiënten met neurologische ziekte of spierzwakte.

Een complicatie is lokale bloeduitstorting ter plaatse van de inspuitplaatsen; deze bloeduitstorting verdwijnt meestal binnen een aantal dagen. Heel soms gaat een paar dagen na behandeling van de boosheidrimpels/ fronsrimpels het bovenooglid iets gaat zakken; de botox is dan gezakt naar de hefspier van het bovenooglid (risico 1-2 %). Deze bijwerking verdwijnt altijd weer.

Kan Botox worden herhaald?

Om een langdurig blijvend effect te behouden dient de botox herhaald worden zodra het effect begint te verdwijnen. Na meerdere behandelingen duurt het effect vaak veel langer.

Botox effect

Figuur 1. Voorbeeld van behandeling fronsrimpels met botuline toxine: rechts voor en links na de behandeling: een veel meer ontspannen blik en een betere stand van de wenkbrauwen (iets lift effect) met bijna totaal verdwenen fronsrimpels: een mooi en natuurlijk resultaat!

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van Profhilo®, brotox, botox, filler, ooglidcorrecties tot en met de deep-plane facelift), bent u bij Prof. Aesthetics in Groningen en Haren op het “hoogste” en beste adres; mijn private practice van Prof. Dr. Berend van der Lei aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8:30-17:00 uur bereikbaar. Of boek zelf in via de online agenda.

Botox effecten

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina