Verschillende soorten fillers, wanneer en waarom?

Wat zijn fillers en wat is het verschil tussen een gewone filler (zoals Stylage) en Profhilo en Radiesse? Allemaal producten die Prof. dr. Berend van der Lei in zijn Private Practice Prof. Aesthetics in Haren (bij Groningen) gebruikt.

Fillers zijn producten die een volume defect, een volumetekort en/of rimpels, vaak in het gelaat, kunnen corrigeren. Ze worden met een hele dunne naald of canule onder of in de huid aangebracht. Een behandeling met fillers, ook wel injectables genoemd, geeft de client weer zijn of haar jeugdige uitstraling terug.

Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van een hyaluronzuur filler voor aanvullen van het lip volume (lipvergroting), het opvullen van het traangootje (scherpe begrenzing van het onderooglid), het weer beter accentueren van de kaaklijn met een filler of juist het middengezicht weer wat voller maken waardoor je gezicht weer een wat voller jeugdiger uiterlijk krijgt. Ook kan een filler gebruikt worden voor het opvullen van oppervlakkige rimpeltjes van je bovenlip.

Om de hierboven genoemde behandelingen tot een optimaal succes te brengen moet de filler gemaakt zijn van een product dat door het lichaam geaccepteerd wordt: de meeste fillers zijn dan ook gemaakt van hyaluronzuur, een product dat van nature al in de huid geproduceerd wordt. Hyaluronzuur werkt juist goed doordat het ook water aantrekt: afhankelijk van de samenstelling kan hyaluronzuur wel tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Dit aantrekken van water (het lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water) is dan ook de reden dat je met vaak relatief weinig filler een groter volume in aanvulling kan bereiken.

Stylage is het hyaluronzuur product dat Prof. dr. Berend van der Lei als belangrijkste filler materiaal gebruikt in Prof. Aesthetics.  Stylage behoort tot de top 4 hyaluronzuur producten in Nederland en Europa.  Het product Stylage onderscheidt zich van andere hyaluronzuren door de toevoeging van Mannitol. Mannitol zorgt ervoor dat radicalen, die vrijkomen bij de injectie onder de huid, worden geneutraliseerd, zodat er in de eerste plaats minder zwelling en roodheid optreedt na injectie en dat in de tweede plaats de afbraak van het ingespoten materiaal langzamer op gang komt. Hierdoor blijft het effect van het product langer aanwezig zodat de cliënt duidelijk langer plezier heeft van de behandeling; een lipfiller behandeling met Stylage heeft een effect dat wel meer dan een jaar aanhoudt tot wel soms 2 jaar toe. Daarnaast is Stylage® natuurlijk ook heel goed biocompatibel, dus is de kans op een allergische reactie nihil.

Voorbeeld van behandeling van rimpels op de bovenlip met Stylage S (rokerslijntjes) bij een 55-jarige vrouw. Ook is een mini-hoeveelheid botuline toxine in de spier op de rand van de lip ingespoten. De rimpels zijn nagenoeg verdwenen en vervaagd.

 

Daarnaast gebruikt Prof. dr. Berend van der Lei nog een tweetal andere filler producten in zijn private practice Prof. Aesthetics: Profhilo en Radiesse.

Profhilo is een zogenaamde skinbooster wat de huid verjongt en zorgt voor een frissere uitstraling: Profhilo is ook een hyaluronzuur maar dat niet gecrosslinked is en zich daardoor verspreid diffuus door en onder de huid: het is gemaakt van een dunne hyaluronzuur gel. Na inspuiting op een aantal plaatsen in de huid verspreid de Profhilo zich en geeft het product langzaam hyaluronzuur af, wat de aanmaak van collageen en elastine stimuleert en daardoor de huid verjongt: een complete behandeling met Profhilo bestaat uit een tweetal injectie behandelingen met een tussen periode van 4-6 weken.  Prophilo wordt dus vooral gebruikt voor verjonging en versteviging van de huid van het gelaat en de hals.

Voorbeeld van een behandeling met Profhilo bij een 51-jarige vrouw voor en 3 maand na twee x een behandeling: de huid van de hals is duidelijk jeugdiger en strakker geworden.

 

Radiesse is een product dat bestaat uit calcium-hydroxylapatiet (CaHA), opgelost in een gel. Calcium-hydroxylapatiet is opgebouwd uit calcium- en fosfaatdeeltjes. Deze stoffen komen ook van nature in het lichaam voor en maakt dat Radiesse goed biocompatibel is en er geen allergische reacties kunnen optreden. Prof. dr. Berend van der Lei gebruikt Radiesse vooral voor handverjonging, waarbij de Radiesse met een lange canule onder de huid op de handrug wordt ingespoten. De gel rond de CaHa-deeltjes lossen in de loop van drie maanden op en dat is precies de tijd die het lichaam nodig heeft om collageenvezels te vormen. Dit betekent dat de gel binnen drie maanden wordt vervangen door uw eigen collageen. Het resultaat is van een behandeling met Radiesse is afhankelijk van de eigen collageenproductie en houdt tussen de negen en achttien maanden aan. Vaak wordt een behandeling aanbevolen die na drie maand herhaald wordt zodat het effect veel langer blijft bestaan.

Voorbeeld van een behandeling met Radiesse bij een 49-jarige vrouw voor en 1 jaar na de behandeling; de huid is duidelijk steviger en dikker geworden, de bloedvaten en pezen zijn duidelijk minder zichtbaar en daardoor oogt de hand aanzienlijk jonger.

 

De behandeling met fillers brengt natuurlijk, hoe klein dan ook, altijd risico’s met zich mee: lokale bloeduitstorting en wat zwelling (maar dit laatste is gelukkige met Stylage zeer gering door de toevoeging van Mannitol), lokale gevoeligheid, tot en met zelfs ernstige complicaties zoals afsluiting van een bloedvat wanneer het product in een bloedvat gespoten wordt: om de kans op dit laatste zo ultra klein mogelijk te houden wordt de filler meestal ingespoten met een stompe canule, waardoor de kans op inspuiten in een bloedvat nagenoeg tot nul wordt gereduceerd.

Heb je vragen over één van de behandelingen die uitgevoerd wordt in Prof. Aesthetics: een lipvergroting, verjonging van de huid, minder diep maken van rimpels in het gezicht, een frissere uitstraling van je gezicht krijgen, je hand verjongen, je oorlel verstevigen? Prof. dr. Berend van der Lei adviseert je graag tijdens een vrijblijvend consult.

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van Profhilo®, Radiesse, Stylage, botox, filler, ooglidcorrecties tot en met de deep-plane facelift), bent u bij Prof. Aesthetics in Groningen en Haren op het “hoogste” en beste adres; mijn private practice van Prof. Dr. Berend van der Lei aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8:30-17:00 uur bereikbaar. Of boek zelf in via de online agenda.

Injectables, fillers

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina