Prof. dr. Berend van der Lei van Prof. Aesthetics in Haren bij Groningen: de deep-plane facelift is echt hot geworden sinds foto’s van cliënten, voor en na een operatie, “worldwide” viral gaan, met name op Instagram. Met de deep-plane facelift kunnen indrukwekkend mooie resultaten bereikt worden, die ook nog eens een heel natuurlijk aspect geeft. Dr. Jacono uit de Verenigde Staten en Dr. Bryan Mendelson (met wie ik het voorecht heb om samen te werken aan onderzoek in het gelaat) uit Australië zijn wereldberoemde plastisch chirurgen die bekend zijn geworden met deze techniek en die deze techniek op de kaart hebben gezet.
Ik, prof. dr. Berend van der Lei, gebruik deze techniek ook en de resultaten die ik daarmee bereik zijn ongeëvenaard mooi en natuurlijk.
De volgende video licht de procedure toe:
De anatomie van het gelaat
Het gelaat bestaat uit vijf verschillende lagen, waarbij elke laag een eigen rol heeft. De huid en spieren van het gelaat zijn door middel van ligamenten (speciale anker-verbindingen) aan het skelet verankerd.
De vijf lagen van het gelaat zijn:
- De eerste laag bestaat uit huid en het onderhuidse vetweefsel dat voor een stevige afdichting zorgt van de onderliggende structuren.
- De tweede laag is een isolerende vetlaag, die bloedvaten bevat om de huid van bloed te voorzien.
- De derde laag is de zogenaamde SMAS-laag, een fibreuze structuur met het platysma, een spierlaag, die gezichtsbeweging mogelijk maakt, zoals glimlachen.
- De vierde laag is de zogenaamde vrije gezichtsruimte waarin de ligamenten zitten die de overliggende lagen op hun plaats houden.
- De vijfde laag is het botvlies, een zeer sterke onrekbare laag, die het bot bedekt
Met het ouder worden zakken de eerste drie lagen uit tussen de ligamenten in. De huid blijft strak over de ligamenten tegen het gezicht aan liggen, maar ertussen, over de vrije gezichtsruimtes, los en slap. Dit zorgt voor de typische veroudering van het gelaat met diepere neus, mondhoek plooien en de hamsterwangen (jowls) etc.
In welke gezichtslagen kunnen facelifts worden uitgevoerd?
Een facelift kan in verschillende lagen worden uitgevoerd: onder de huid, onder de subcutis, onder de SMAS en onder het botvlies. De meeste facelifts zijn S-lifts, MACS-lifts of SMAS-plicaties, waarbij de operatie vooral in de tweede laag plaatsvindt. De SMAS-laag wordt dan niet losgemaakt van de ligamenten aan het botskelet, waardoor laag één, twee en drie slechts beperkt worden strakgetrokken of gelift, aangezien de ligamenten nog intact zijn.
Voordelen van een deep-plane facelift
De deep-plane facelift vindt plaats in laag vier, waar zich ook de ligamenten bevinden. Deze facelift heeft grote voordelen, omdat de ligamenten worden losgemaakt. Hierdoor kan de SMAS-laag veel beter en onder minder spanning worden gelift. Dit leidt tot meer huid wegname en toch minder spanning op de huid waardoor er een veel beter en natuurlijker liftresultaat ontstaat. Bovendien, omdat de deep-plane facelift plaatsvindt in de vrije gezichtsruimte laag (4), die veel minder bloedvaten heeft, ontstaat er minder bloeduitstorting.
Voor wie is een deep-plane facelift geschikt?
De deep-plane facelift is geschikt voor iedereen en vooral voor hen die op zoek zijn naar het beste, het meest duurzame en natuurlijke resultaat van een facelift, herstel van kaak, nek- en/of halslijn.
Is de deep-plane facelift effectiever dan andere facelifts?
De deep-plane facelift is inderdaad effectiever dan de meeste andere facelift technieken. Dit komt vooral doordat de ingreep verricht wordt in de vrije gezichtsruimte laag met daarin ligamenten (laag 4) van het gelaat die losgemaakt worden. Dit leidt tot een veel natuurlijker resultaat en niet tot een onnatuurlijk strakgetrokken gezicht. Na een deep-plane facelift zie je er veel beter, en meestal 10 jaar jonger uit.
Is de deep-plane facelift een heel zware ingreep vergeleken met andere facelifts?
Enerzijds wel, anderzijds niet.
Enerzijds dus wel omdat de deep-plane facelift technisch een veel moeilijker operatie is dan de meeste andere typen facelifts, zoals de S-lift of de MACS lift, en dat vereist uitgebreid specifieke vaardigheden en expertise van de plastisch chirurg. Prof. dr. Berend van der Lei heeft zich deze techniek eigen gemaakt en heeft er veel ervaring mee. Wereldwijd zijn er maar een beperkt aantal specialisten die de deep-plane facelift goed uitvoeren.
Anderzijds niet vanuit het perspectief van de patiënt. De hersteltijd na een deep-plane facelift is relatief kort. De ingreep kan zowel onder narcose maar ook onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De cliënt heeft vaak minder last van blauwe plekken en minder spanning op de huid, zodat littekens beter genezen.
Is een deep-plane facelift een riskante facelift en kent deze veel complicaties?
De deep-plane procedure is niet riskanter dan andere facelift technieken en heeft relatief minder complicaties.
Heb je veel pijn na een deep-plane face?
Dat valt reuze mee omdat de ingreep wordt verricht in de vierde laag die vrij beweeglijk is na het losmaken van de ligamenten, waardoor er minder schade ontstaat en het daardoor minder pijnlijk is. Wel is er enige pijn van de huid rond het oor. Hierbij is het gebruik van paracetamol voor een paar dagen meestal voldoende als pijnstilling.
Hoe lang is het herstel van een deep-plane facelift?
De deep-plane facelift heeft een hersteltijd vergelijkbaar met andere facelifts. De meeste patiënten kunnen binnen twee weken weer aan het werk en hun sociale activiteiten hervatten. Na drie tot vier weken krijgt u opmerkingen over hoe goed uitgerust en jong u eruitziet en kunt u zich alweer vrijelijk sociaal bewegen.
Kan een deep-plane facelift uitgevoerd worden als ik in het verleden ook al eens een facelift heb gehad?
Jazeker, de deep-plane facelift techniek is ideaal voor een tweede ingreep. Juist omdat de eerste facelift meestal is uitgevoerd in de oppervlakkige tweede laag. De diepere vierde laag is dan nog maagdelijk onbehandeld en daarom is de deep-plane facelift eigenlijk de eerste keuze techniek voor een tweede facelift.
Waarom is een deep-plane facelift duurder dan de meeste andere facelifts?
Een deep-plane techniek vereist zeer gespecialiseerde expertise en ervaring en dat is waar u voor betaalt. U betaalt voor de jarenlange ervaring van de plastisch chirurg die het mogelijk maakt deze techniek bij u toe te passen. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele anesthesie maar kan, zoals al eerder gezegd, ook heel goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
Wanneer je een facelift met een natuurlijk resultaat overweegt is een consult bij prof. dr. Berend van der Lei in zijn private practice Prof. Aesthetics te Haren voor de regio Groningen een uitstekend adres. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, ook over de facelift en voert deze procedure vaak uit.
Prof. dr. Berend van der Lei zal tijdens het consult uitgebreid met u de tijd nemen om een voor u best passend behandelplan te maken.
Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van liplift, Brotox, botox filler, Radiesse, bovenooglid correctie, onderooglid/wallen onder de ogen correctie, tot en met de deep-plane facelift), bent u bij Prof. Aesthetics in Groningen en Haren op het “hoogste” en beste adres; mijn private practice van Prof. Dr. Berend van der Lei aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8:30-17:00 uur bereikbaar. Of boek zelf in via de online agenda.