Wat kun je doen aan hangende bovenoogleden?

Hangende bovenoogleden

Met het ouder worden rekt de huid op en wordt deze dunner waardoor er bij iedereen op termijn ook overschot aan huid ontstaat van de bovenoogleden. Om dit op te lossen kun je dan een bovenooglid correctie laten uitvoeren. Maar soms speelt hierbij nog een probleem: het ooglid zelf kan ook hangen omdat het spiertje, die het bovenooglid omhoogtrekt, niet goed functioneert. De ooglidspleet is daardoor kleiner geworden waardoor er ook minder oogwit zichtbaar is (zie de foto’s hieronder). Uw bovenooglid hangt als het ware een stukje over uw pupil heen. Dat geeft een vermindering van uw gezichtsvermogen. U kijkt als het ware tegen uw ooglid aan. In een voortdurende poging om het ooglid toch open te houden, door maar steeds maximaal uw voorhoofd en wenkbrauwen op te tillen, krijgt u veel dwarse rimpels op uw voorhoofd, een overmatig hoge positie van uw wenkbrauw en krijgt u vaak in de loop van de dag een behoorlijk vermoeid gevoel en/of hoofdpijn krijgen.

De medische term voor zo’n hangende ooglid op basis van uitgerekt of verslapt ooglidhefspiertje is een ptosis palpebrae. Dit probleem wordt niet altijd goed herkent als u voor een bovenooglid correctie: maar zelfs als het initieel gemist wordt kan het later alsnog gecorrigeerd worden.

Hangende bovenoogleden door uitgerekt bovenooglid hefspiertje, in medische termen “ptosis palpebrae genoemd: zie de situatie voor de behandeling (links: de oogleden hangen over de pupil heen) en na de behandeling van het uitgerekte ooglid hefspiertje middels inkorten van dit complex (rechts: het ooglid staat weer meer open en de oogleden zitten boven de pupil).

Oorzaak van hangende bovenoogleden is vaak het langdurig gedragen hebben van (vooral harde) ooglenzen en/of aanleg in combinatie met het ouder worden. Prof.dr. Berend van der Lei van Prof. Aesthetics in Haren bij Groningen is expert in het herkennen van hangende bovenoogleden en kan u hiervoor ook behandelen, ook na een eerder uitgevoerde bovenooglid correctie.


Behandeling ptosis bovenooglid

Een correctie van het ooglidhefspiertje wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een bovenooglid correctie: nadat het teveel aan huid van het bovenooglid is verwijderd wordt  vervolgens ook nog het ooglid hefspiertje wat strakker gezet en wordt het oog zo meer ‘geopend’ (zie het resultaat op de rechter foto hierboven). Tenslotte wordt de huid van de oogleden ook weer gehecht, waarbij het litteken in de oogplooi valt waardoor het op termijn nauwelijks zichtbaar zal zijn. De ingreep van een bovenooglid correctie met inkorten van het ooglid hefspiertje duurt ongeveer 45 minuten tot een 1 uur. De extra bovenooglid hefspier correctie is weinig belastend en kan daarom gelijktijdig met een bovenooglid correctie onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Wanneer er geen bovenooglid correctie hoeft worden uitgevoerd, of omdat dit al eens eerder is gedaan, dan kan het bovenooglid ooghefspiertje ook via een inwendige benadering worden gecorrigeerd: het ooglid wordt aan de binnenzijde verdoofd waarna het hefcomplex met het ooghefspiertje wordt ingekort (techniek volgens Fasenella Servat). De wond wordt aan de binnenzijde van uw bovenooglid gehecht met een oplosbare draad, die aan de buitenkant niet zichtbaar is en ook niet meer verwijderd hoeft te worden. Ook de inwendige bovenooglid hefspier correctie is een weinig belastende ingreep, en duurt ongeveer 30 minuten lang.

Na beide soort behandelingen kunt u na een nog kort verblijf van 20-30 minuten, waarbij we uw oogleden koelen met een koelbril,  weer naar huis. U mag dan niet zelf naar huis rijden maar dient zich te laten vervoeren naar huis.


N
a de behandeling

Als u weer thuis bent, kunt u nog steeds gebruik maken van de meegeleverde koelbril. Dit is vooral pijnstillend. Als u verder na de operatie nog wat pijn heeft, kunt u zo nodig paracetamol (500 – 1000 mg, maximaal 4 x daags) innemen.

Het is belangrijk dat u de eerste paar dagen na de operatie rustig aan doet. Probeert u ook zoveel druk op uw ogen te vermijden: dus liever niet sporten, bukken, niezen of persen. Wel mag u zich vanaf de dag na de behandeling douchen, want de hechtpleisters zijn hier tegen bestand. De pleisters moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle want eronder worden hechtingen vast gehouden: mocht toch een hechtpleister loslaten, plak er dan een nieuw stukje pleister of tape op.

Na ongeveer een week komt u terug voor controle bij Prof. dr. Berend van der Lei, controleert hij het voorlopig effect van de behandeling, en verwijdert (ingeval van een uitwendige benadering) de hechtingen en de pleisters.

Eventuele blauwe verkleuring en zwelling rond uw ogen trekken meestal binnen 2- 3 weken weg. Na ongeveer 6 weken is alles redelijk goed genezen en kan de eindsituatie goed beoordeelt worden. De dunne huid van het bovenooglid geneest meestal snel en goed. Na enkele maanden zijn de littekens nog maar nauwelijks zichtbaar.


Het r
esultaat

Door de ingreep kunt u een flinke vermindering van uw ooglidproblemen verwachten. Het is niet altijd mogelijk een 100% volledig symmetrische correctie van beide ogen te krijgen, maar Prof. dr. B. van der Lei streeft daar natuurlijk altijd wel naar. Mocht het resultaat onvoldoende en/of onvoldoende symmetrisch zijn, dan kan het zijn dat een (voor u kosteloze) correctie nodig is.  Het resultaat van een ooglidcorrectie en/of ooghefspier correctie is natuurlijk nooit blijvend maar blijft meestal jarenlang goed.  Soms treedt er door de tijd heen toch weer een dusdanige verslapping van het weefsel op dat het dan wenselijk kan zijn om nogmaals een correctie uit te voeren, hetgeen bijna altijd mogelijk.


Ervaring en Kunde: dat is wat telt!

Prof. dr. Berend van der Lei heeft door zijn jarenlange ervaring en het hebben uitgevoerd van minimaal 4000 bovenooglid correcties met alle varianten en aanvullende behandelingen zoals correctie van het bovenooglid hefspiertje, zoveel kennis en zicht op wat voor u de beste mogelijkheden zijn, dat u voor ooglid problemen bij hem op het juiste en beste adres bent bij Prof. Aesthetics in Haren (bij Groningen).

Logo, uw plastisch chirurg, en een geslaagde bovenooglidcorrectie bij een man

Voor optimale zorg, advies en behandeling van uw gezicht (van liplift, Brotox, botox filler, bovenooglid correctie, onderooglid/wallen onder de ogen correctie, tot en met de deep-plane facelift), bent u bij Prof. Aesthetics in Groningen en Haren op het “hoogste” en beste adres; mijn private practice van Prof. Dr. Berend van der Lei aan de Nieuwe Stationsstraat 4 te Haren. Bel voor een afspraak: 050 – 879 6007, dagelijks van 8:30-17:00 uur bereikbaar. Of boek zelf in via de online agenda.

Behandelingen

Nieuwste blogs

Deel deze pagina